Het Somali ras dat wij gefokt hebben.

De Somali is een mensgericht, ondeugend, zeer speels en vrolijk ras van gemiddeld postuur. Ontstaan als langharige varieteit van de Abessijn heeft de Somali inmiddels zijn eigen plekje in de kattenwereld opgebouwd. Nog steeds wordt de Somali wel eens teruggekruist naar de Abessijn; uit zo'n kruising komen kortharige kittens ter wereld die 'varianten' worden genoemd.  
  Er is een aantal kleurschakeringen binnen de Somali; ik noem de in Nederland inmiddels erkende kleuren wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zwartzilver, sorrelzilver, blauwzilver en fawnzilver. Daarnaast komen tegenwoordig ook de kleuren chocolate, chocolate zilver, lilac en lilac zilver voor.
De onafhankelijke verenigingen hebben deze chocolate-kleuren wel erkend, de Fife-verenigingen (Felikat en Mundikat) zijn nog niet tot erkenning overgegaan.

In Engeland wordt naast deze standaardkleuren ook nog gewerkt met genetisch rood; hierdoor kunnen lapjes-Somalis ontstaan in alle kleurschakeringen.

Typisch voor Somali en Abessijn is het speciale tabbygen, dat ticking wordt genoemd. Per haar zijn er verschillende kleurbanden (licht-donker-licht-donker) zichtbaar; bij fokkers geldt: hoe meer kleurbanden hoe liever!


Ticking